Technische Goedkeuring
In dienst van de kwaliteit in de bouw
Technische Goedkeuringen (ATG) betreffen unieke, innovatieve en complexe producten en systemen en hebben als doel de Belgische bouwsector in te lichten over de gebruiksgeschiktheid voor de beoogde toepassing van het bouwproduct of het systeem waarbinnen het product wordt gebruikt, over het feit dat het in overeenstemming is met de Belgische wetgeving voor werken en dat het kan worden geïnstalleerd, geïncorporeerd, uitgevoerd of gemonteerd in overeenstemming met de algemeen toepasselijke Belgische regels der kunst en zonder onnodige risico’s.
Producten die vallen onder een technische goedkeuring worden steeds gecertificeerd om ervoor te zorgen dat het product vermeld in de tekst van de technische goedkeuring overeenstemt met het product dat op de Belgische markt wordt gebracht.
Inzetten op innovatie
Groot of klein, innovaties kunnen een grote impact hebben op het competitiever maken van de sector, maar we willen niet dat bouwplaatsen een real-time lab zijn voor het testen van nieuwe ideeën. De bouwsector heeft ondersteuning nodig om innovaties met vertrouwen toe te passen. De BUtgb ondersteunt de actoren in de bouw door de ontwikkeling van innovaties, hun toegang tot de markt en hun aanvaarding door gebruikers te bevorderen.
De technische goedkeuring is namelijk voornamelijk gericht op producten die niet traditioneel zijn, die worden gebruikt in systemen die niet traditioneel zijn of die worden geïnstalleerd, uitgevoerd, ingebouwd of gemonteerd met behulp van technieken of apparatuur die niet traditioneel zijn.
Betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van innovatieve producten vergroten
Technische goedkeuringen zijn een zichtbaar middel om een product op de markt te onderscheiden en zijn bedoeld om bestekschrijvers, architecten en ontwerpers en installateurs en monteurs vertrouwen te geven.
Verbetering van het algemene kwaliteitsniveau en de prestaties in de bouw
Iedere bouwheer streeft hetzelfde doel na: dat zijn investering voldoet aan de verwachte prestaties en dat deze duurzaam is. Hiervoor wil hij samenwerken met competente en betrouwbare partners (architecten, ontwerpers en aannemers) en producten en systemen gebruiken met de verwachte prestaties, zodat het bouwwerk waarin ze geïntegreerd zijn voldoende stabiel is, veiligheid biedt in geval van brand, hygiënisch en gebruiksveilig is, voldoende akoestisch en thermisch comfort biedt, dat het duurzaam is, de minste (negatieve) impact heeft op het milieu en dat het een zekere esthetische kwaliteit bezit.
De technische goedkeuring wordt afgegeven op basis van een grondig analytisch onderzoek door deskundigen op basis van een documentstudie, een evaluatie door proeven of verificatie door berekeningen, bezoeken op bouwplaatsen, een evaluatie van referenties, audits of elke andere passende verificatie waarbij aandacht wordt besteed aan alle elementen die van invloed zijn op de naleving van de regelgeving en die de geschiktheid voor gebruik beïnvloeden.
De verschillende soorten technische goedkeuringen
Om in te spelen op de specifieke behoeften van de belanghebbenden in de sector heeft de BUtgb in de loop der tijd verschillende vormen van technische goedkeuringen ontwikkeld:
ATG/H
ATG/S
De technische goedkeuring is gekoppeld aan certificatie van het proces en het station.
ATG/M
Naast de eisen die aan deze basisproducten worden gesteld, moeten de markeringen, eenmaal aangebracht door een aannemer, tijdens de garantieperiode echter ook aan prestatie-eisen voldoen.
Aangezien het gedrag van de markeringen tijdens hun levensduur op de weg sterk afhankelijk is van de gebruiksomstandigheden en de mogelijke combinaties tussen de verschillende bestanddelen (basisproduct en beregeningsproduct), is het noodzakelijk om de duurzaamheid van de prestaties van markeringssystemen te beoordelen.
Het attest van geschiktheid voor gebruik vormt daarom een gunstige beoordeling van de duurzaamheid van de prestaties van een markeringssysteem.
Het attest van geschiktheid voor gebruik en de classificatie zijn gebaseerd op een testprogramma op de weg uitgevoerd in overeenstemming met de procedures beschreven in de Goedkeuringsgids G0025 "Markeringssystemen – Homologatiewerf op de weg" en de normen NBN EN 1824 en NBN EN 1436.
ATG/E
De ATG-E beperkt zich tot de karakterisering in termen van energetische aspecten, behandelt geen ander technisch kenmerk en drukt zich niet uit over de specifieke of algemene gebruiksgeschiktheid voor het beoogde gebruik.
Als onderdeel van het kwaliteitstoezicht van de ATG-E zal een regelmatige productiecontrole van de relevante energie-eigenschappen van de componenten worden georganiseerd door de fabrikant, aangevuld met extern toezicht door een door de UBAtc aangewezen certificatie-instelling.
ATG/D
De genezende behandelingen, eventueel aangevuld met sanitaire maatregelen en/of stabiliteitsversterking, moeten een preventieve bescherming vormen tegen een nieuwe biologische aantasting van het behandelde hout.
Een Technische Goedkeuring wordt slechts afgeleverd als de curatieve behandelingen worden uitgevoerd met producten waarvoor een ATG is afgeleverd.