DE BENOR-LICENTIE
BENOR is eigendom van het NBN (Bureau voor Normalisatie) dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en verkopen van normen in België. Het NBN is een instelling van openbaar nut waarvan de voogdijminister de federale minister bevoegd voor Economie is. De opdracht van het NBN werd bepaald door de Wet van 3 april 2003 betreffende de normalisatie en aangepast in de Wet van 28 februari 2013 betreffende de invoering van het Wetboek van Economisch Recht.
Het BENOR-label toont aan dat een product of een dienst beantwoordt aan een technisch kwaliteitsreferentiekader dat goedgekeurd werd door alle partijen die betrokken zijn bij het op de markt brengen ervan. Eenmaal goedgekeurd, wordt dit referentiekader opgenomen in een normatief document, genaamd ‘Prescriptions Techniques – Technische Voorschriften (PTV)’.
Het BENOR-label dekt systematisch alle relevante kenmerken van het product of van de dienst, met het oog op de toepassing en de concrete gebruikmaking ervan door de gebruiker, onverschillig of het gaat om een publieke dan wel een privépersoon. De vermelde prestaties voldoen zo aan de kwaliteitsverwachtingen van de betrokken sector en de klanten ervan.
Het BENOR-label wordt beheerd door een onafhankelijke vzw, de vereniging voor het beheer van het BENOR-label. Deze bestaat uit alle stakeholders betrokken bij de producten en de diensten die onder het label vallen, of het nu gaat om publieke of privégebruikers, fabrikanten of dienstverleners. Ze omvat ook de sectorale instellingen verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en het certificatieproces van het label.
Terwijl Technische Goedkeuringen, ATG, betrekking hebben op unieke, innovatieve en complexe producten en systemen, zijn producten onder BENOR-licentie productfamilies waarvoor normatieve documenten bestaan.
Er is altijd een goede samenwerking geweest tussen de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het ATG-merk en de BENOR-licentie. Meest recentelijk is in 2020 een samenwerkingsprotocol overeengekomen.