Tijdens de meest recente vergadering van de algemene vergadering en van het bestuursorgaan van de BUtgb werd de publicatie van een nieuw infoblad goedgekeurd.
Dit informatieblad werd ontwikkeld in de adviescommissie en gepubliceerd door de Belgische Unie voor Technische Goedkeuringen in de Bouw (BUtgb) met als voornaamste doel gebruikers, aanvragers en houders van Technische Goedkeuringen (ATG) te informeren over de optionele paragraaf “Aspecten van de circulaire economie” die op verzoek van aanvragers in goedkeuringsteksten opgenomen kan worden.
In de bouwsector is er een steeds prominentere rol weggelegd voor duurzaamheid en circulaire economie. In lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal, welke streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050, dienen diverse industrieën hun conventionele consumptiepraktijken aan te passen naar een meer duurzame en verantwoorde benadering van grondstofgebruik. Deze paradigmaverschuiving betreft eveneens de bouwsector.
Daar waar het beperken van technische risico’s op de bouwplaats de kerntaak van de vereniging blijft, engageert ook de BUtgb zich om – in dialoog met de sector en zijn leden – progressief toenemende aandacht te schenken aan de facetten van circulaire economie.
Door middel van een objectieve en wetenschappelijke aanpak wil de BUtgb gebruikers van technische goedkeuringen voorzien van juiste informatie over aspecten van de circulaire economie op productniveau binnen de vastgelegde invloedssferen van de BUtgb.
Daarom heeft de BUtgb besloten om productinformatie over circulaire economie te integreren in de technische goedkeuringsteksten. Dit initiatief omvat de publicatie van de resultaten van een beoordeling en onafhankelijke certificatie van circulaire producteigenschappen door deskundige onafhankelijke en onpartijdige organisaties in de bouwsector. Op deze manier wil de BUtgb het vertrouwen in circulaire producteigenschappen binnen de bouwsector versterken en tegelijkertijd, via de gevestigde waarde van de ATG, een eerlijk speelveld creëren binnen de context van de circulaire economie en zogenaamde ‘greenwashing’ voorkomen.
De integratie van circulaire producteigenschappen in de technische goedkeuring markeert een eerste stap binnen het operationele kader van de BUtgb, gericht op het vestigen van de circulaire economie als een vooraanstaand aandachtsgebied.
Momenteel worden alleen de herkomst en traceerbaarheid van de gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen van het product in het goedkeuringsonderzoek opgenomen. De BUtgb onthoudt zich van uitspraken met betrekking tot de productie energiebalans, transportafstanden en de daarmee gepaard gaande emissies. Het doel is niet om een volledige interpretatie van de totale milieu-impact van een product te bieden, maar eerder om een betrouwbare bijdrage te leveren aan het begrip van bepaalde aspecten van een circulaire economie in de bouw. Met dit initiatief trachten we een stukje van de puzzel aan te reiken aan een markt die vraagt om objectiviteit en onafhankelijkheid op dit gebied.
U kan het infoblad hier raadplegen: Infoblad 2024/1